ظروف یکبار مصرف قابل بازیافت

ظروف یکبار مصرف قابل بازیافت


در گذشته در بیشتر مراسم‌ها از ظروف فلزی، شیشه‌ای و پلاستیکی استفاده می‌کردند. که البته شستشوی این همه ظروف سخت بود و هزینه بر. اما امروزه با توجه به شرایط استفاده از ظروف یکبار مصرف افزایش یافته است. اما مشکلی که وجود دارد اینست که با افزایش استفاده از ظروف یکبار مصرف، آیا این ظروف قابل بازیافت هستند؟ و یا اینکه چه مدت طول می‌کشد تا این ظرف تجزیه شوند و به محیط زیست آسیبی وارد نکنند؟ بیشتر ظروف یکبار مصرف یا تجزیه نمی‌شوند و یا فرآیند تجزیه آن بسیار طولانی است.

اما امروزه با پیشرفت علم در تجزیه ظروف یکبار مصرف، کارخانه‌های تولید ظروف یکبار مصرف ظروفی را تولید می‌کنند، که قابل بازیافت هستند. زیرا این ظروف از پلیمر‌های زیست تخریب‌پذیر ساخته می‌شوند، یعنی قابلیت بازیافت دارند و آسیبی به طبیعت و محیط زیست وارد نخواهند کرد.

ظروف یکبار مصرف چیست؟

ظروف یکبار مصرف، به ظروفی گفته می‌شود که از پلاستیک ساخته شده و در بیشتر مواقع قابل بازیافت نیست. این ظروف یکبار مصرف پلاستیکی از رزین‌های پلاستیکی ترکیب شده و با برخی مواد افزودنی ساخته می‌شود. که البته این مواد کاملاً شیمیایی هستند و در رده‌بندی‌های مختلف در قسمت زیرین به صورت کد شناسایی ظروف قابل مشاهده است. که به شما امکان می‌دهد بدانید آن ظرف از چه پلاستیکی ساخته شده است.

کد‌های شناسایی در ظروف پلاستیکی

کد ۱: پلی‌اتیلن ترفتالات (PET)

کد ۲: پلی‌اتیلن با چگالی بالا (HDPE)

کد ۳: پلی‌وینیل کلراید (PVC)

کد ۴: پلی‌اتیلن با چگالی کم (LDPE)

کد ۵: پلی‌پروپیلن (PP)

کد ۶: پلی‌استایرن (PS)

کد ۷: پلی‌کربنات (PC) و سایر پلاستیک‌ها

• ظروف نوشابه هاى گازدار از جنس پلى‌اتیلن ترفتالات (PET)

• شیشه‌های شیرخورى کودکان از جنس پلى کربنات (PC) به دلیل گران بودن پلى کربنات‌ها این نوع پلیمر‌ها کمتر در بسته بندى مواد غذایى استفاده شده و بیشتر در ساخت شیشه هاى شیر کودکان به کار مى روند.

• ظروف بسته بندى لبنیات از جنس پلى‌اتیلن (PE)، پلى پروپیلن (PP)، و پلى استایرن (PS)

• ظروف یک بار مصرف از جنس PP و PS

• کیسه هاى پلاستیکى از جنس پلی‌اتیلن: این نوع کیسه‌ها به اشتباه تحت عنوان کیسه هاى نایلونى معروفند

ظروف ساخته شده از مواد گیاهی BioPak

دوست‌داران محیط زیست همیشه در جستجوی جایگزین‌های سازگار با محیط زیست برای ظروف یکبار مصرف هستند. ظروف یکبار مصرف بازیافتی معمولاً از منابعی با قابلیت تجدید سریع و مسئولانه مانند خمیر نیشکر بدون پلاستیک و سایر الیاف گیاهی، پلاستیک زیستی و مقوا ساخته شده‌اند.

آیا می‌توانیم از ظروف یکبار مصرف مجدد استفاده کنم؟

دانشکده پزشکی هاروارد توصیه می‌کند که هیچ غذایی نباید در ظروف پلاستیکی مجدد استفاده شود، زیرا این ظروف پلاستیکی، برای یک بار استفاده طراحی شده‌اند و ممکن است در صورت قرار گرفتن در معرض حرارت بالا، مواد شیمیایی مضر برای شما نشت کنند.

بازیافت ظروف پلاستیکی چگونه انجام می‌شود؟

-1 در مرحله اول بعد از جمع‌آوری ضایعات پلاستیکی، آن‌ها را با توجه به جنس و رنگ آن تفکیک می‌کنند.

۲- مرحله بعدی پلاستیک‌ها با توجه به رنگ، که هر چه پلاستیک بی‌رنگ و کریستالی باشد، قیمت بالاتری دارد. و پلاستیک کدر و متمایل به رنگ مشکی پایین‌ترین قیمت را دارد.

۳- در مرحله بعدى، پلاستیک هاى جدا شده را در یک آسیاب بزرگ مى ریزند و آن‌ها را به صورت تکه هاى بسیار ریز خرد مى کنند..

۴- در کارخانه و در نخستین مرحله، پلاستیک هاى خرد و ریز در یک ظرف شست و شو قرار مى گیرند و پس از شست و شو در یک سبد خشک کن پخش مى شوند.

۵-سپس در دستگاهی شبیه به چرخ گوشتى بزرگ قرار می گیرند، با این تفاوت که ناحیه میانى آن مجهز به سیستم هاى حرارت‌زا است، حرارتى که این سیستم ایجاد مى کند به طور متوسط بین ۱۵۰ تا ۲۵۰ درجه سانتىگراد است.

۶-به کمک حرارت تولید شده، پلاستیکهاى خرد و ریز قبلى به صورت خمیرى از دهانه «اسکترودر» خارج مى شوند.

۷-سپس خمیر‌ها (کلوچه‌ها) را در یک ظرف آب قرار مى دهند تا سرد و سفت شوند و بعد آن‌ها را در داخل آسیاب مى ریزند. سپس خمیر سفت شده به گلوله‌های پلاستیکی(گرانول) که ریز و خرد هستند تبدیل می‌شوند. این گرانول‌ها ماده خام برای تولید دیگر مواد پلاستیکی محسوب می‌شوند.

ازجمله محصولات تولید شده از بازیافت ظروف پلاستیکی، تولید انواع الیاف، تسمه، ظروف پلاستیکی

کیسه‌های پلاستیکی، قطعات پلاستیکی، صفحات کامپوزیت، ظروف پلاستیکی با گرید مخصوص غذایی

نتیجه‌گیری

با توجه به آنچه در این مقاله گفته شد، ظروف یکبار مصرف، به ظروفی گفته می‌شود که تنها یک بار قابل استفاده است. و ممکن است در صورت قرار گرفتن در حرارت بالا و استفاده مجدد، مواد شیمیایی مضری را برای شما تولید کنند که البته برای بدن مضر است. اما امروزه ظروفی تولید می‌شود که قاب بازیافت بوده و به چرخه محیط زیست آسیبی وارد نمی‌کند. این ظروف گیاهی بوده و از خمیر نیشکر بدون پلاستیک و سایر الیاف گیاهی، پلاستیک زیستی و مقوا ساخته شده‌اند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *